Menu

Villi taimen –luokitus

Kolmiportainen Villi taimen –luokitus luotiin Keski-Suomen järvitaimenen hoitostrategian yhtenä keskeisenä osiona vuonna 2006. Tavoitteena on uhanalaisen villin järvitaimenkannan hoito ja koskikohteiden kalastusjärjestelyjen kehittäminen.

Villi taimen –luokituksen hyväksyy koskikohteelle anomuksesta Konneveden kalatutkimus r.y. / Keski-Suomen järvitaimentyöryhmä.

Yhteystiedot löytyvät näiltä verkkosivuilta.

Villi taimen pro –kohteissa kalastus tapahtuu täysin luonnontaimenen ehdoilla, eikä pyyntikokoisia taimenia istuteta. Kalastus on siis pyydystä ja päästä –kalastusta.

Villi taimen –kohteessa pyyntikokoisten eväleikattujen kalojen istuttaminen on mahdollista, mutta vain niitä saa ottaa saaliiksi.

Yleiskohteen järjestelyt ovat vapaammat ja kirjolohtakin voi istuttaa.

Seuraavassa tarkemmat periaatteet:

Yleiskohteet

Yleiskohteet eroavat Villi taimen –kohteista siinä, että toiminta niillä voi olla varsin vapaata yleisten kalastussäädösten puitteissa, ja esim. kirjolohta voidaan istuttaa. Kohteilla taimenen luonnonvaraisen tuotannon suhteen ei ole suuria odotuksia.

Villi taimen –kohteet

Villi taimen –kohteiden kalastusjärjestelyissä on pyritty ottamaan huomioon ne tekijät, jotka mahdollistavat luontaisen taimenkannan vahvistumisen ja laadukkaan kalastusmatkailun kehittämisen samanaikaisesti.

Villi taimen –kohteessa pyyntikokoisten eväleikattujen kalojen istuttaminen on mahdollista, mutta vain niitä saa ottaa saaliiksi.

*  Villit luonnontaimenet vapautettava (nyt lakisääteinen)

*  Kaikilta 1-vuotiailta ja vanhemmilta taimenistukkailta leikattava rasvaevä (nyt lakisääteinen)

*  Suositaan mäti- ja pienpoikasistutuksia isojen sijaan

*  Taimenen syysrauhoitus asetuksen mukaan (valvotut ryhmät mahdollisia)

*  Kahluukielto kutusorakoilla 11.9.-31.5.

*  Vain väkäsettömät (yksi- tai kolmihaara) koukut sallittuja kalastuksessa

*  Rajoitetaan kalastuspainetta vapakiintiöillä

*  Tehdään kattavaa saalisseurantaa

 

Villi taimen pro –kohteet

  • Villi taimen pro –kohteissa säännöt ovat kuten Villi Taimen –kohteilla, mutta niiden lisäksi kalastus tapahtuu täysin luonnontaimenen ehdoilla, eikä pyyntikokoisia taimenia tai kirjolohia istuteta. Vain mäti- ja alle 1-vuotiaiden poikasten istutukset ovat sallittuja.

Villi taimen pro –kohteet

  • Könkköjoki (Petäjävesi)
  • Läsäkoski (Kangasniemi)

Villi taimen -kohteet

  • Virtalankoski (Keuruu)
  • Hilmonkoski (Kannonkoski)
  • Kapeenkoski (Äänekoski)
  • Kuusaankoski (Laukaa)

Toistakymmentä koskikohdetta Keski-Suomessa on kuitenkin muuttanut sääntöjään lähes edellä esitetyn kaltaisiksi. Väkäsettömiin koukkuihin siirtyminen tulee myös yleistymään. Se tulisi ottaa käytännöksi kaikissa kalastuskohteissa, joissa kaloja vapautetaan. Väkäsen puuttuminen helpottaa kalan irrottamista ja aiheuttaa vähemmän vaurioita suuhun, mutta ei merkittävästi heikennä kalan kiinnipysymistä koukussa.